кулинарски техничар

Назив квалификације: Кулинарски техничар

Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам

Ниво квалификације: IV

Трајање образовања: четири године

Стручне компетенције:

  • Планирање и организација сопственог рада и рада запослених у кухињи
  • Самостална припрема, сервирање и презентација јела и једноставних посластица
  • Припрема и вођење документације у кухињском блоку
  • Примена норматива и стандарда хигијене, здравља, сигурности на раду и заштите животне средине

 

Циљеви стручног образовања

Циљ стручног образовања за образовни профил КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР је оспособљавање ученика за припремање јела и посластица, израда норматива утрошка материјала за спремање јела

Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученикеда се оспособљавају за:

  • примену теоријских знања у практичном контексту;
  • ефикасан рад у тиму;
  • преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
  • благовремено реаговање на промене у радној средини;
  • препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
  • примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
  • примену мера заштите животне средине ускладу са концептом одрживог развоја;
  • употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.

 

стандард квалификације

кулинарски техничар

 

НАСТАВНИ ПЛАН

кулинарски техничар

Овај наставни план и програм се примењује за генерацију која похађа наставу од школске 2021-2022. године.