Економско-трговинска школа "Славка Ђурђевић" Јагодина

Почетна О школи Вести Ванредни ученици Упис Запослени Службе Библиотека Ресторан Контакт

Образовни профили

Образовни профил: КОНОБАР

Назив квалификације: Конобар

Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам

Ниво квалификације: III

Трајање образовања: три године

Сврха квалификације: услуживање госта храном и пићем.

Стручне компетенције:

  • Одржавање хигијене и здравствено-безбедносних услова
  • Обављање припремних и завршних радова спровођењем ресторанске процедуре
  • Пријем госта и поруџбине
  • Услуживање госта пићем
  • Услуживање госта храном
  • Извршавање административних послова
  • Опис рада

    Одржавање хигијене и здравствено-безбедносних услова
  • Одржава хигијену радног простора, радних површина, опреме и инвентара
  • Одржава личну хигијену и радну униформу
  • Одржава хигијену при руковању храном
  • Обављање припремних и завршних радова спровођењем ресторанске процедуре
  • Упознаје се са дневном понудом хране и пића
  • Упознаје се са дневним планом и активностима
  • Припрема ситан инвентар и стону апотеку
  • Припрема опрему и уређаје за послуживање
  • Распрема столове на крају рада
  • Враћа ситан инвентар на крају рада
  • Проверава исправност простора, опреме и инвентара на крају рада
  • Пријем госта и поруџбине - Смешта госте
  • Смешта госте
  • Прима поруџбину пића и хране
  • Региструје поруџбину
  • Дистрибуира поруџбину
  • Послуживање госта пићем
  • Послужује аперитиве, диџестиве, напитке
  • Послужује вина
  • Припрема пиће пред гостом
  • Проверава задовољство госта услугом
  • Послуживање госта храном
  • Послужује предјела
  • Послужује супе и чорбе
  • Послужује главна јела
  • Послужује посластице
  • Припрема храну пред гостом
  • Проверава задовољство госта услугом
  • Извршавање административних послова
  • Наплаћује рачун
  • Обрачунава дневни промет
  • Води књигу шанка
  • Циљеви стручног образовања

    Циљ стручног образовања за образовни профил конобар је оспособљавање ученика за услуживање госта храном и пићем.

    Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученикеда се оспособљавају за:

  • примену теоријских знања у практичном контексту;
  • ефикасан рад у тиму;
  • преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
  • благовремено реаговање на промене у радној средини;
  • препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
  • примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
  • примену мера заштите животне средине ускладу са концептом одрживог развоја;
  • употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.