Економско-трговинска школа "Славка Ђурђевић" Јагодина

Почетна О школи Вести Ванредни ученици Упис Запослени Службе Библиотека Ресторан Контакт

Образовни профили

Образовни профил: ТРГОВАЦ

Назив квалификације: Трговац

Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам

Ниво квалификације: III

Трајање образовања: три године

Сврха квалификације: Продаја и набавка робе.

Стручне компетенције:

  • Припрема и организација процеса рада у продавници
  • Набавка робе
  • Складиштење и чување робе у приручном складишту продавнице
  • Продаја робе
  • Одржавање презентације робе изван продавнице
  • Опис рада

    Припрема и организација процеса рада у продавници
  • Проверава исправност техничких уређаја продавнице
  • Припрема средства за рад у продавници
  • Контрола залиха
  • Набавка робе
  • Вођење евиденције о добављачима
  • Набавка робе од добављача
  • Требовање и израда поруџбенице на основу плана набавке и висине залиха робе у продавници
  • Преузимање робе од добављача
  • Припрема калкулације малопродајне цене производа
  • Складиштење и чување робе у приручном складишту продавнице
  • Вођење евиденције о роби у складишту
  • Пријем робе – квантитативна и квалитативна контрола робе
  • Распоређивање робе у складишту
  • Обезбеђење одговарајућих услова за чување робе до продаје
  • Контрола квалитета робе у складишту
  • Прикупљање, сортирање и одлагање отпада (робе и амбалаже)
  • Припрема робе за продају
  • Допуњавање залиха
  • Продаја робе
  • Комуникација са купцем
  • Пружање информација купцима о карактеристикама робе и начину употребе
  • Непосредна продаја (нпр. мерење тражене количине робе)
  • Наплата продате робе
  • Паковање продате робе и испраћај купца
  • Обављање рада на каси и контрола пазара
  • Израда спецификације и уплата дневног пазара
  • Евиденција и праћење продаје робе
  • Утврђивање резултата продаје
  • Спровођење послова снижења цена, промоција и акционих продаја у продавници
  • Организовање и спровођење пописа робе – инвентарисање
  • Одржавање презентације робе изван продавнице
  • Припрема терена (избор локације, одабир објекта, позивање гостију, поставка експоната и пријем гостију)
  • Представљање производа
  • Вођење продајног разговора са гостима/купцима
  • Сређивање простора/објекта након завршене презентације
  • Израда месечног плана продаје
  • Достављање дневног, недељног и периодичног извештаја о спроведеним презентацијама
  • Циљеви стручног образовања

    Циљ стручног образовања за квалификацију ТРГОВАЦ је оспособљавање лица за припрему и организацију процеса рада у продавници, набавку робе, складиштење и чување робе, продају робе, одржавање презентације новог производа.

    Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученикеда се оспособљавају за:

  • примену теоријских знања у практичном контексту;
  • ефикасан рад у тиму;
  • преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
  • благовремено реаговање на промене у радној средини;
  • препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
  • примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
  • примену мера заштите животне средине ускладу са концептом одрживог развоја;
  • употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.