Сврха квалификације: припремање јела и посластица, израда норматива утрошка материјала за спремање јела
Стручне компетенције:
Планирање и организација сопственог рада и рада запослених у кухињи
Самостална припрема, сервирање и презентација јела и једноставних посластица
Припрема и вођење документације у кухињском блоку
Примена норматива и стандарда хигијене, здравља, сигурности на раду и заштите животне средине
Опис рада
Циљеви стручног образовања
Циљ стручног образовања за образовни профил КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР је оспособљавање ученика за припремање јела и посластица, израда норматива утрошка материјала за спремање јела
Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученикеда се оспособљавају за:
примену теоријских знања у практичном контексту;
ефикасан рад у тиму;
преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
благовремено реаговање на промене у радној средини;
препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
примену мера заштите животне средине ускладу са концептом одрживог развоја;
употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.